कारण षटकम्
मम जीवनस्य जीवनम्
उद्भाषितं नित्यशोभनम्
त्वमेव देवं त्वमेव सर्वम्
हृदि स्थिते सदा धारणम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। १ ।।
मम हृदयस्य हृदयम्
सत्भाषितं नित्य सदयम्
त्वमेव पूर्णं त्वमेव स्वर्णम्
प्रेमम् आनंदं अद्भुदयम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। २ ।।
मम विचारस्य विचारम्
सद्भाव हॄद्भाव संचारम्
त्वमेव सत्यं त्वमेव नित्यम्
स्मृति ज्ञानं सर्व आधारम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। ३ ।।
मम शरीरस्य आधारम्
त्वमेक नित्य निराधारम्
त्वमेव धर्मं त्वमेव कर्मम्
सर्वसूत्रस्य सूत्रधारम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। ४ ।।
मम सर्व सुख दायकम्
नित्यसुधा वेणु गायकम्
त्वमेव कर्ता त्वमेव धर्ता
माता पिता आत्मनायकम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। ५ ।।
मम दिव्य नन्दनंदनम्
आनंदकंद सुचंदनम्
त्वमेव स्वामी हे अन्तर्यामी
सर्व हॄदयस्य स्पंदनम्
हे कृष्ण हे माधव हे देव त्वम्
सर्व कारणस्य कारणम् ।। ६ ।।
|| इति श्री कृष्णदासः विरचित कारण षटकम् सम्पूर्णम् ।।
Bhajan (English)
mam jeevanasy jeevanam
udbhaashitan nityashobhanam
tvamev devan tvamev sarvam
hrday sthite sada dhaaranam
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 1..
mam hrdayasy hrdayam
satbhaashitan nity sadayam
tvamev poornan tvamev svarnam
premam aanandan adbhutam
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 2..
mam vichaarasy vichaaram
sangati hrdbhaav sanchaaram
tvamev satyan tvamev nityam
smrti gyaanan sarv aadhaaram
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 3 ..
mam shareerasy aadhaaram
tvamek nity niraadhaaram
tvamev dharman tvamev karmam
sarvasootrasy sootradhaaram
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 4..
mam sarv sukhadaayakam
nityasudha venu gaayakam
tvamev karta tvamev dharta
maata pita aatmanaayakam
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 5..
mam divy nandanandam
aanandakand suchandanam
tvamev he svaamee antaryaamee
sarv hrdayasy spandanam
he krshn maadhav he he dev tvam
sarv kaaranasy kaaranam .. 6 ..
|| iti shree krshnadaasah virachit kaaran ghaatam sampoornam
श्रेणी : कृष्ण भजन
Karan Shatkam | Krishna Bhajan | Hit Krishna Bhajan 2022 | #krishna #bhajan #stotram
भगवद गीता के शाश्वत ज्ञान को सरलतम रूप में प्रस्तुत करने का प्रयास हिमालयी ऋषियों के आशीर्वाद से संभव हुआ है। श्री हरि की कृपा से "संथ सरल गीता" के माध्यम से श्रीकृष्ण के दिव्य संदेश को समझना अब और भी आसान हो गया है।
यहां गीता के संपूर्ण अध्यायों का उच्चारण, गीता-श्लोक सीखने के तरीके, और श्लोकों का विस्तृत वर्णन उपलब्ध हैं। इसके अलावा, हिमालयी साधुओं द्वारा प्रदान किए गए अष्टकम और ऋषि परंपरा को पुनः स्थापित करने के विषयों पर जानकारी भी साझा की जाती है।
इस ज्ञानवर्धक सामग्री के माध्यम से आध्यात्मिक जागरूकता का प्रचार किया जा रहा है। भक्तजनों के लिए गीता का सरल और गहन ज्ञान प्राप्त करना अब सुगम हो गया है। सनातन धर्म की परंपरा और ऋषियों की शिक्षा को पुनर्जीवित करने का यह एक पावन प्रयास है।